Fine work


O imagine alb-negru, o fotografie ?


Daca te apropii, observi ca toate detaliile sunt brodate cu ata de matase. Mai sus, tablouri in tablou...


De foarte aproape se observa toate "trick"-urile folosite ca imaginea sa rezulte ca o fotografie.


Cred ca mai sus e imaginea mea preferata, cu copacelul abia schitat, cu luciul rotii in soare, lumini si umbre redate perfect.


Este vorba de o arta traditionala in China, broderia artistica, un mestesug care se invata din copilarie si la care cativa ajung la perfectiune, reusind sa redea din cusaturi extraordinar de fine o imagine ce pare desenata cu tus sau cu acuarela...


Detalii din cele mai complicate sunt redate cu acuratete de maestri cu semnatura cunoscuta (la ei...)


Tablourile brodate sunt terminate intre un an si doi ani, pe gherghefuri intinse la maxim, urmarindu-se perfectiunea detaliului si nu timpul de realizare.


Preturile lor variaza extrem, poti negocia un papagal brodat foarte simpatic la 50 dolari pe strada, sau poti achizitiona unul cum e cel de mai sus cu o mie - doua de dolari. Diferenta intre achizitii se vede doar de aproape, in maiestria lucraturii celui scump fata de cel ieftin. Multe dintre broderiile ieftine sunt de fapt exercitii pe care artizanii trebuie sa le execute continuu pentru a ajunge la acuratetea unei capodopere.


Cum este de fapt piesa de mai sus. Un stol de flutiri brodati pe organza de matase.


Un deliciu de detalii colorate si pline de viata. O arta care are deja o traditie de 2000 de ani, transmisa de generatie in generatie prin scoli speciale bine puse la punct, apreciata in toata lumea pentru eleganta ei.

Frumusete nascuta la propriu din mana omului. Cand vezi broderiile, te gandesti cu emotie cati ani buni de viata s-au materializat (sau sacrificat) in aceste opere de arta superbe.

Comentarii

Postări populare