Dark Room

Cu toata vremea de afara (ninge greu in martie...) tot ce m-ar salva ar fi sa cad intr-o reverie nauca a culorilor pe care ni le propune industria textila din acest an. Culori Crayola sau pastel, inspirate dintr-o lume foarte actuala a copilariei jocurilor pe iPad si a cariocilor adunate cu cu zecile in cutii insirate peste tot. Cu siguranta stiti despre ce vorbesc.
Dar ce ma atrage cel mai mult este ramificatia subtila dar foarte puternica din punct de vedere al impactului artistic, a cretiilor Noir/Dark pe care le intalnesc cu bucurie la cei mai buni editori de materiale. Mai jos, A contre jour de la Dedar - Italia:

 ( Credit pentru imagini: http://dedar.com/product/a-contre-jour-00-t17028/001/)
Poti fi, desigur, contra curent. Poti crea un interior dark. M-am gandit la o noua abordare a primaverii. What about a dark spring?
( Credit  imagine : http://steamtradingcards.wikia.com/wiki/File:Dark_Fall_Background_Room_1A.jpg )

Poate ca m-a influentat serialul Modified Carbon cu lumea lui hiperbolica, muritori-reincorporati-nemuritori, si cu imaginile SF absolut fabuloase; mi-a placut in mod special hotelul digital uber-vintage, si contrastul intre luminozitatea sotiei nemuritoare si lumea de jos, atunci cand ea s-a hotarat sa descinda din turnul ei alb:
(Credit imagine: http://observer.com/2018/02/altered-carbon-review-netflix-spoilers/ )
Deci, o primavara intunecata. Cu interioare in culori inchise, care imbratiseaza. Adica, poate nu numai negru, dar toate acele culori intunecate care scot atat de bine in evidenta carnatia: indigo, vinetiu, verde china, navy, petrol, gris souris. Culori fara luminozitate care prin contrast scot atat de bine in relief accentele deschise atat de promovate de baby pink si galben citronelle.
Sa incep cu Rubelli, care mi-a atins coarda sensibila (sau sensibilizata de Diana Gabbaldon) cu o catifea imprimata din noua colectie 2018:

Este vorba de Macallan (http://www.rubelli.com/en/products/textiles/macallan-30260.html# ), un check pattern foarte la moda si care se coordoneaza cu ceva greutate, dar poate arata absolut exceptional in interioare intentionat intunecate:

Poate ca sunt influentata si de afinitatea mea pentru imaginile cu directie noir create de Nadav Kander, fotograful meu preferat.


"Audrey with toes and wrist bent " - https://www.nadavkander.com/works-in-series/bodies-6-women-1-man/single#30
Si iata si o propunere din colectia din acest an de la Osborne & Little pentru o catifea imprimata, Pellestrina :
Flori de gradina care amintesc de paleta maestrilor olandezi, acei curajosi care reprezentau pe o singura panza buchete cu flori care infloreau in diverse perioade ale anului. Ghost flowers.


Si, mai sus pe o culoare care se inclina in fata tendintelor, cu accente de ultraviolet si culori de pietre semi-pretioase. Eu cred ca este una dintre cele mai frumoase catifele pe care am vazut-o in ultima vreme. ( toate imaginile de pe  https://www.osborneandlittle.com/pellestrina.html )
Un material absolut impresionant prin calitate si desen, Arbre de vie din colectia Hermes de la Dedar:
Nimic de comentat aici. Design-ul este inspirat de o esarfa de matase creata de Christine Henry in 2010. In varianta de culori de mai sus (Col. 03 Laurier) ara aduce lumina in orice camera intunecata, chiar una cu peretii de culoarea neagra, De exemplu cu Pitch Black col.256 de la Farrow & Ball:
 (Credit imagine: http://eu.farrow-ball.com/pws/ProductDetails.ice?UniqueProductKey=100256 )
Sunt multe idei pe tema asta noir. Unele care pot migra pana la horror. Altele cumintele si elegante numai bune de incercat acasa in camere de lectura, bucatarii, bai si dormitoare. Nu pot sa nu scriu despre tapetul Eze de la Manuel Canovas Paris:

http://www.manuelcanovas.com/Galleries/Collections/Eze/1002746 )
Sau despre Camberwell Giles de la Watts  in culoarea Graphite:



 Din aceeasi sursa de inspiratie ( sfarsitul secolului XIX ) ar fi interesant de mentionat materialul Clemence de la Kobe Textiles:
 (  http://www.en.kobe.eu/webshop/nieuwe_collectie/new_products/clemence/  )

Sau tot de la ei produsul Hazel (dublu lat si foarte interesant ):  http://www.en.kobe.eu/webshop/hazel_315_cm/
...si cred ca nu pot inchide selectia de la Kobe fara ceva absolut interesant, tesatura Vibes de la ei, in culoare navy:


Iata si o idee de-a mea pentru Dark Room. Un dining creat cu tapetul Cassius Cointreau si draperiile Aeldred Old Gold Beech Brown.

Un loc pe care nu il poti locui zilnic dar care da o anumita prestanta si senzatie de comuniune cu spiritele casei. Revin la Nadav Kander:
"Mengxi tensed" -  https://www.nadavkander.com/works-in-series/bodies-6-women-1-man/single#30

De fapt pentru mine intotdeauna "Black is the new black".

Comentarii

Postări populare